САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ХРИСТИНА МЛАДЕНОВИЧ
• ГРАФИКА • РИСУНКА •
13 март – 11 април 2021
Вернисаж: 13 март, от 16 до 19 ч.

В своя литературен шедьовър „Тъгата на ангелите“ писателят Йон Калман Стефансон пише с проницателността на мъдрец: „Гребем в пробита лодка с прогнила мрежа и се готвим да ловим звезди“. Tази своеобразна сентенция сякаш описва и работата на художничката Христина Младенович, която съвсем по детски мнозина зоват просто Храстче. Работа, в която изпод ръката ѝ се раждат безполови същества. Същества-тела. Тела с два крака, за да имат всякога свободата да си тръгнат от нас. Да ни напуснат или да се завърнат към нас. Тела, които докосват с две ръце, за да могат да ни обгръщат в прегръдката си, когато имаме нужда от нея. Тела с ръце и нозе, и с две големи човешки очи. Очи като звезди, които разбират, съ-чувстват, обичат, съ-страдават.

Професионалният път на Христина Младенович като художник започва в ателието по графика на Националната художествена гимназия, а сетне, увлечена от желанието си да остане колкото се може по-дълго във времето на детството, тя завършва сценография за куклен театър в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Ето защо днес името и е познато на мнозина режисьори и актьори, с които тя работи у нас, но все по-активно скиците ѝ намират въплъщение в материал на сцените в Сърбия, Македония, Румъния, Черна Гора, Албания , Малта и др.

През цялото това време, в което Христина „живее“ в театъра, тя не престава да рисува, а извън-редната ситуация, в която се разгръща битието ни през последната година, я тласка да се завърне към изкуството на графиката. Към трудната, почти ритуална работа върху камъка, изпод който след играта с мастило, гума и валяк, поел тежестта на литографската пресата, се „раждат“ ангели.

В своята работа като график Христина Младенович не бяга от света на куклите, а тъкмо напротив – употребява го, за да ни разкрие образите, които я занимават през последната година. Година, в която всички ние гребем своите пробити лодки, а с разкъсаните си мрежи се опитваме да ловим звезди, приятелства, мечти. А Христина – ангели.Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“

РАБОТНО ВРЕМЕ

понеделник – от 10 до 18 ч.

вторник – почивен ден

сряда – петък – от 13 до 19 ч.

събота – от 10 – 18 ч.

неделя – почивен ден