21.10 – 5.11.2021

Галерия „ГрафикАрт“ имаше удоволствието да представи изложба с избрани графики и рисунки на художника с дългогодишен творчески път Петър Чуклев.

За да изпитаме причудливия заряд в произведенията на Петър Чуклев, нужно е да се въоръжим с онова чисто детско любопитство, което да ни подтикне смело да поемем по мъдрия път на времето и с искрени очи да обхванем голямото разнообразие от образи и сюжети, преплетени в динамичните графични композиции, разказващи за безкрая на съновидението.

Времеобразите на Петър Чуклев, родени от размаха на неговото въображение, обединяват приказни същества, обитаващи мистични пространства, гъсти гори или може би космически паяжини, нежни женски фигури, невиждани лица и сюжети, склонни да ни развълнуват, а понякога и да ни изплашат.

***

Петър Чуклев е роден  през 1936 г. в София. Завършва специалност „Графика“ при проф. Ефтим Томов през 1960 г. в Националната художествена академия, след което специализира илюстрация при проф. Веселин Стайков. Работи в областта на рисунката, илюстрацията и кавалетната графика. От 1969 г. е хоноруван преподавател в Академията, където сe пенсионира като професор. Поколения българи са израснали с неговите илюстрации на популярни детски книги. Сред книгите, които е илюстрирал, са „Приказки“ от Вилхелм Хауф (1966), „Зайчето и момичето“ на Кина Къдрева (1966), „Хобит: Билбо Бегинс или Дотам и обратно“ на Дж. Р. Р. Толкин (1975) „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол (1989) и „Приказки“ на Шарл Перо (1990).

Негови творби участват в изложби на българското изобразително изкуство в Германия, САЩ, Словения, Франция, както и на биеналета на графиката в Краков, Лиеж, Осло, Сао Пауло. Той е един от големите майстори на графиката, един от класическите майстори на суха игла и офорт. През 2003 г. художникът получава специалната награда на СБХ за цялостен принос в областта на книжната графика на Първото международно биенале за екслибрис в България.