%d0%b7%d1%83%d1%80%d0%b0%d0%b1-%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%83%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b0
17.10.2020 Autor: Иван Иванов
Зураб Церетели | рисунка и графика
Изпрати запитване

куратор: Стефан Стоянов

Период: 19 октомври – 31 декември 2020 г.

Вернисажът ще се състои на 19 октомври 2020 г. от 18:00 до 20:00ч.

Едновременно възхваляван и остро критикуван 86-годишният потомък на грузинския княз Алексей Церетели вече десетилетия провокира с творчеството си поражда сериозни дебати в публичното пространство – от темата за естетическото в изкуството до остри дискусии за историята и политиката. Едно е сигурно, че Зураб Церетели има своето изключително място в световното арт пространство с огромния си брой монументални творби, които могат да се видят в Русия, САЩ, Англия, Израел, Испания, Бразилия, Франция, Тайланд, България, Грузия и не оставят радушен никого. Негова е статуята на Петър I в Санкт Петербург, „Доброто побеждава злото“ (пред сградата на ООН, Ню Йорк, САЩ ,1990), 175-тонната „Сълза на скръбта“ (Байрон, САЩ, 2006) в памет на загиналите при атентати на 11 септември 2001 г., паметникът на Н.В.Гогол (Рим, Италия, 2002) и стотици други.

В голямата палитра от творчество на Зураб Церетели се нареждат още керамиката, живопистта и скулптурата. (www.zurabtsereteli.com). За българската публика името на Зураб Церетели не е непознато, тъй като през 2008 г. в Пловдив беше показана негова ретроспективна изложба.

Столичани обаче за първи път ще могат да се докоснат до творчеството на един от най-известните съвременни художници на Русия и да видят негови творби в столичната галерия „Графикарт“ на ул. Златовръх № 50 от 19 октомври до 31 декември 2020 г.

Публиката ще се срещне за първи път с негови графични листи и рисунки, в които Зураб Церетели разкрива майсторството си в линията, създавайки образи, които остават неразривно свързани с човешкото – с делничното, с интимното. Нещо повече, това са творби, които дават възможност да се разкрие монументалният почерк на автора и присъщото му отношение към белезите на локалното, собствено грузинското, с което той е свързан от собственото си раждане и израстване като художник.

Специално за изложбата на Зураб Церетели в галерия „Графикарт“ ще пристигне и неговия внук – художникът Василий Церетели, който е и изпълнителен директор на Московския музей на съвременното изкуство – MMoMA. (www.mmoma.ru).

Грузинският художник е имал щастието да общува с колоси в артистичния живот на Европа през ХХ век като Марк Шагал, Салвадор Дали, Кензо Танге и творческият му път е осеян със завидни успехи. Пабло Пикасо споделя още през 60-те години на миналия век за него: „Виждам в Зураб Церетели велик живописец, той прекрасно чувства цвета, обобщава формата“, а Давид Сикейрос твърди, че „той е влязъл в необятните простори на изкуството на бъдещето, съчетаващо скулптурата с живописта. Творчеството на Зураб Церетели е излязло от националните рамки и придобива международно значение“.

Зураб Церетели е председател на Руската академия на изкуствата, посланик на добра воля на Юнеско и Кавалер на ордена на Почетния легиона на Франция.

Последната изложба на известния руски художник в Европа се проведе в началото на 2020 г. в лондонската галерия Saatchi, тя беше ко-организирана от Стефан Стоянов, който е арт дилър на Зураб Церетели за Западна Европа и Америка.


Каква е връзката между българското Освобождение, един грузински княз, дядо и внук художници и една софийска изложба? Вижте отговора в интервюто на Василий Церетели – директор на Музея за съвременно изкуство в Москва, за „Панорама“.
Зураб Церетели | рисунка и графика