%d0%b7%d1%83%d1%80%d0%b0%d0%b1-%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bc%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0
14.12.2020 Autor: Доротея
Зураб Церетели, при когото мрачното настроение не съществува
Изпрати запитване

Една от най-сигурните инвестиции е в изкуството, защото историята е показала, че то никога не се обезценява, напротив – с течение на годините цената се покачва. Столичани имат възможност за подобна инвестиция в изкуство, купувайки си картина на известния грузински художник Зураб Церетели за Коледа.

Столичната галерия “Графикарт“ удължи срока на изложбата на един от най-големите съвременни художници до края на 2020 г. Така и онези родни ценители, които не успяха да се докоснат до неговото творчество, да могат да го направят.

От столичната галерия се надяват правителството да разхлаби ограничителните мерки и да разреши галериите да отворят врати при спазването на всички противоепидемични мерки след 21 декември. Ако това не стане, от галерията уверяват, че могат да организират индивидуални посещения в арт пространството. Разбира се, при спазването на всички противоепидемични изисквания, и предварително обаждане на телефон: 0894/ 543 434.

Галерия „Графикарт“ за първи път показва графични листи, монотипии и рисунки на грузинския художник Зураб Церетели, в които той разкрива майсторството си в линията, създавайки образи – неразривно свързани с човешкото – с делничното, с интимното. Нещо повече, това са творби, които дават възможност да се разкрие монументалният почерк на автора и присъщото му отношение към белезите на локалното, собствено грузинското, с което той е свързан от собственото си раждане и израстване като художник. Куратор на експозицията е международният арт дилър Стефан Стоянов.

Специално за изложбата на Зураб Церетели в галерия „Графикарт“ пристигна и неговият внук – художникът Василий Церетели, който е и изпълнителен директор на Московския музей на съвременното изкуство – MMoMA.

Едновременно възхваляван и остро критикуван, 86-годишният потомък на грузинския княз Алексей Церетели вече десетилетия провокира с творчеството си поражда сериозни дебати в публичното пространство – от темата за естетическото в изкуството до остри дискусии за историята и политиката.

Едно е сигурно, Зураб Церетели има своето изключително място в световното арт пространство с огромния си брой монументални творби, които могат да се видят в Русия, САЩ, Англия, Израел, Испания, Бразилия, Франция, Тайланд, България, Грузия и не оставят равнодушен никого. Негови са статуята на Петър I в Москва, „Доброто побеждава злото“ (пред сградата на ООН, Ню Йорк, САЩ ,1990), 175-тонната „Сълза на скръбта“ (Байрон, САЩ, 2006) в памет на загиналите при атентати на 11 септември 2001 г., паметникът на Н. В. Гогол  (Рим, Италия, 2002) и стотици други.

Грузинският художник е имал щастието да общува с колоси в артистичния живот на Европа през ХХ век като Марк Шагал, Салвадор Дали, Кензо Танге и творческият му път е осеян със завидни успехи. Пабло Пикасо споделя още през 60-те години на миналия век за него: „Виждам в Зураб Церетели велик живописец, той прекрасно чувства цвета, обобщава формата“, а Давид Сикейрос твърди, че „той е влязъл в необятните простори на изкуството на бъдещето, съчетаващо скулптурата с живописта. Творчеството на Зураб Церетели е излязло от националните рамки и придобива международно значение“.

Зураб Церетели е председател на Руската академия на изкуствата, посланик на добра воля на Юнеско и Кавалер на ордена на Почетния легиона на Франция.

Последната изложба на известния руски художник в Европа се проведе в началото на 2020 г. в лондонската галерия Saatchi. Тя беше ко-организирана от Стефан Стоянов, който е арт дилър на Зураб Церетели за Западна Европа и Америка.

Източник: https://topnovini.bg/novini/870626-zurab-tsereteli-pri-kogoto-mrachnoto-nastroenie-ne-sashtestvuva

Зураб Церетели, при когото мрачното настроение не съществува