%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2

   Захари Каменов е роден на 30 юли 1949г. в гр. Видин. Завършва Национална Художествена академия в София през 1974 –  специалност живопис.

През 1993г. заминава за Франция след конкурс „Сите дез-арт“ в Париж.

От 1987 година започва работа с Япония, в продължение на 15 години. От 1993 до днес работи с френската галерия „Север – Изток“.

Той има над 50 самостоятелни изложби в България и по света.

Негови произведения са притежания на : Националната художествена галерия – София, музей за съвременно изкуство – Египет, музей за съвремнно изкуство – Ерусалим, музей „Пушкин“ – Москва, фондация „Микети“ – Италия, фондация Жорж Екли – Париж, музей „Курита“ – Токио, музей „Стасис – Мори“ – Отарио Япония и музей „Уфици“ –  Флоренция, Италия.

 Завършил живопис, но самоук график той показва, че талантът на твореца се изявява в различни направления. За него графиката е друго изразно средство, с което иска да опише своята връзка с Япония или да подреди стихове на Борис Христов. Той споделя своята история за графиката :

  „В началото на 80-те години при отпечатване на една моя литография, литографският камък се счупи и този случай ме провокира да се замисля за „фрагмента“. В по-късните ми графики – дълбок печат, „фрагмента“ стана основополагащ стилов похват.

Промяна, артистична игра, която винаги е резултат на представата, историята и в голяма степен по концентрирано внушение на проекта за цялото.

Концепцията „фрагмент“ беше независима от стиловите похвати през тези години.

„Бялото“ стана активен момент в графичния лист, като част от изграждане на цялото естетично пространство.

В настоящата изложба показвам и малки фрагменти, извадени от контекста на мои литографии, печатани през периода 1981 – 1984година.

От 1986г. работя трайно с галерии в Япония, а след 1990г. с Франция, Турция и Холандия.“

Selected Work