%d0%ba%d0%b0%d1%83%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b0
31.08.2021 Autor: Доротея
Кауза ГРАФИКА
Изпрати запитване

През август 2020 г. галерия ГРАФИКАРТ спечели финансиране по програма ПУБЛИКИ`20 на Национален фонд култура. Проектното предложение „Кауза Графика. Подобряване на знанието за изкуството на графиката – технология и история“ на екипа на галерията бе одобрено за финансиране и година по-късно резултати от него са вече факт.

Налице е първият по рода си видеорхив за изкуството на графиката. Архив, който мое да помогне на любителите на графиката да вникнат в процесите на нейното създаване и още по-важно да се докоснат до историята на това изкуство в България. При това история, видяна, преживяна, разказана от самите нейни герои – художниците и технолозите, които през годините са се обособили като едни от нейните най-ярки автори.

Във видеоразговорите могат да се проследят интересни нюанси от житейския и творчески път на имена като Анастасия Панайотова, Ада Митрани, Захари Каменов, Иван Нинов, Иван Димов, Спартак Паскалевски, Васил Колев, Петър Милев, Гено Генов. Автори, които през годините са се утвърдили като истински познавачи на графичното изкуство.

Екипът на галерия ГРАФИКАРТ им благодари и вярва, че този видеоархив полага действителните основи за написването на ненаписаната и до днес историята на графичното изкуство в страната.

Видеоархив, живи свидетелски разкази от първо лице, за случилото се в това творческо поле преди 1989 г. и неговото развитие в настоящето поредно съвремие/модерност.

И още много на платформата
Grafikart Gallery